Welcome Anonymous !

Teraz jest piątek, 19 kwi 2019, 07:19
Pathway:  Strona główna forum Sprzęt & Technika Wizja

Dobra wizja tez jest ważna

Postprzez hit niedziela, 2 mar 2008, 01:10

Kalibrator to nie automat, to po prostu narzędzie pomagające właściwie skalibrować monitor na podstawie zmierzonej charakterystyki światła. Kalibrator nic sam nie zrobi,wszystkie ustawienia wg.odczytu i analizy trzeba wklepać samemu.Mają taki przyrząd w wersji profesjonalnej w laboratorium fotograficznym w którym pracuje moja żona.Służy do ustawienia "temperatury tonalnej barw składowych monitorów enzo" (cokolwiek to znaczy ).Wszystko po to aby laborantki produkujące później zdjęcia miały na monitorach barwy rzeczywiste.Z tego co wiem nie ma w PL zbyt dużo firm kalibrujacych profesjonalnie urządzenia wizyjne,te co są obsługują głównie właśnie rynek foto oraz grafików komputerowych.Projektorami zajmuje się cinematic.pl, mają nawet stosowny certyfikat ISF.
http://www.cinematic.pl/kalibracja/jak- ... racja.html

Tyle że to wszystko drogie... Ten spiderek z linka wyżej to urządzenie prawie amatorskie, jednak w połączniu z oprogramowaniem i zacięciem przyszłego użytkownika może dać bardzo ciekawe efekty.ubique0 pisze że niewykorzystuje się go często i to jest racja,tyle że projektory bazujące na żarówce zmieniają jakość światła co kilkaset godzin i powinny być ustawiane na nowo. Ja np. staram się wymieniać projektor co ok. 1000 godz. ponieważ zauważalnie jakość światła spada i tego nieakceptuje.
2.0: MARANTZ PM8003, ONIX DAC 25-A, Kuzma Stabi, Dynavector 10X5, Sonneteer's Sedley, B&W CDM1NT, Bi-w. Klotz LSCF440, Kino i m.ch.: MARANTZ SR7012, Oppo 103EU, KEF PSW1000.2, 9x Canton Plus + sub, Epson TW6600, LG OLED55B7V
Avatar użytkownika
hit
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 2925
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2005, 17:04
Lokalizacja: Podbeskidzie, B-B

Postprzez ubique0 niedziela, 2 mar 2008, 11:58

hit napisał(a): Ja np. staram się wymieniać projektor co ok. 1000 godz. ponieważ zauważalnie jakość światła spada i tego nieakceptuje.


Ta przypadłość chyba dotyczy głównie projektorów LCD. Spotkałem się z taką opinią już z różnych źródeł, w tym profesjonalnych. Sam nie miałem okazji sprawdzić tego w praktyce, bo na Epsonie dojechałem do około 800h. Mitsubishi ma dopiero 2h na liczniku. W każdym razie często słyszałem i czytałem, że DLP zachowują swoją początkową jakość na ogół przez cały okres pracy, kiedy w przypadku LCD można spodziewać się wyraźnego jej spadku gdzieś na półmetku żywotności lampy. Podobno też panele LCD bywa, że wypalają się zanim jeszcze nadejdzie pora wymiany lampy.. ale znów, znam tylko z teorii, choć z wiarygodnych źródeł to jednak nie miałem okazji tego w praktyce sprawdzić.
[size=50]ARCAM AVR360|Cambridge Audio Azur 640P|Denon DVD-1940|Technics SB-TF50 + Technics SB-TC50 + Technics SB-TS50 + Technics SB-TW50|Unitra GS467 Bernard|Yamaha CDX396|Mitsubishi HC1100|Projecta High Contrast[/size]
Avatar użytkownika
ubique0
Komentator
Komentator
 
Posty: 573
Dołączył(a): piątek, 22 cze 2007, 18:21
Lokalizacja: Konin

Postprzez hit niedziela, 2 mar 2008, 15:37

"W czasie testów jakości obrazu technologii DLP projektor działał nieustannie przez 4000 godzin i jakość wyświetlanego obrazu nie uległa pogorszeniu. Dla porównania inne projektory utrzymują jakość kolorów średnio przez 2558 godzin"
Powyższy cytat pochodzi z materiałów promocyjnych firmy optoma i zostawiam to bez komentarza.

Natomiast z własnego doświadczenia (miałem i mam tylko projektory LCD) , jeżeli z samego początku niezauważymy martwych pikseli (nie świecą lub co gorsza świecą tylko na zielono cały czas ) to nie ma się czym martwić , nic się nie stanie też później.Żarówka to problem, z czasem zawsze słabiej świeci , w ekstremalnych przypadkach ze wzgledu na zauważalne migotanie nie jest możliwy tryb ekonomiczny.Jednak to samo dotyczy żarówek podświetlających układy DLP.

I uwaga mój rekord , a właściwie panasonica PT-AE300E który działał całe dwa tygodnie non stop wyświetlając nic (brak sygnału) kiedy to ja byłem na wczasach. Po przyjeździe jak gdyby nic się nie stało ,oglądałem na nim film i mam go sprawnego do dzisiaj. Od tego czasu staram się kupować projektory z auto wyłączeniem.
2.0: MARANTZ PM8003, ONIX DAC 25-A, Kuzma Stabi, Dynavector 10X5, Sonneteer's Sedley, B&W CDM1NT, Bi-w. Klotz LSCF440, Kino i m.ch.: MARANTZ SR7012, Oppo 103EU, KEF PSW1000.2, 9x Canton Plus + sub, Epson TW6600, LG OLED55B7V
Avatar użytkownika
hit
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 2925
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2005, 17:04
Lokalizacja: Podbeskidzie, B-B

Postprzez Marcello czwartek, 17 kwi 2008, 12:36

Mam pytanie do posiadaczy Nboxa i Samsunga HD Polsatowskiego: czy oglądali HBO HD /wiem, że filmy to narazie upskalowane/ i jak jest z napisami? Czy dodatkowo, czy z telegazety? Bo panienka z stoiska informacyjnego patrzyla na mnie jakbym mowił w jakimś kosmicznym języku :wink:
Marcello
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 243
Dołączył(a): sobota, 27 maja 2006, 13:34

Postprzez hit piątek, 18 kwi 2008, 00:21

HBO HD jest puszczony za friko dla posiadaczy polsatowskiego samsunga HD. Tyle że to tylko teoria. Ja i wiele innych osób ma problem z odbiorem tego kanału , a polsat nie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje.
Teraz wymieniają karty może to coś pomoże.
2.0: MARANTZ PM8003, ONIX DAC 25-A, Kuzma Stabi, Dynavector 10X5, Sonneteer's Sedley, B&W CDM1NT, Bi-w. Klotz LSCF440, Kino i m.ch.: MARANTZ SR7012, Oppo 103EU, KEF PSW1000.2, 9x Canton Plus + sub, Epson TW6600, LG OLED55B7V
Avatar użytkownika
hit
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 2925
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2005, 17:04
Lokalizacja: Podbeskidzie, B-B

Postprzez Marcello piątek, 18 kwi 2008, 12:33

Chyba już nie leci free, a może masz niedokładnie ustawioną antenę, do kanałów HD musi być bardzo dobry sygnał. A czy ten tuner ma taką funkcje jak napisy?
Marcello
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 243
Dołączył(a): sobota, 27 maja 2006, 13:34

Postprzez hit sobota, 19 kwi 2008, 00:38

Antene to ja mam dużą i bardzo dokładnie ustawoną.Problem tkwi w samsungu.Jest jakiś błąd z przekazem uprawnień, poza tym często zawiesza się. Nie tylko ja mam ten problem, ale też sporo osób które nabyły te samsungi zaraz po ich ukazaniu,późniejsze nie mają tej wady.
Mógłbym oddać do serwisu, ale w zamian na czas naprawy dostane tuner SD, a tu za pasem Euro,liga światowa,igrzyska. Tak naprawde to tylko sport mnie interesuje z tv, a przekazy sportowe w HD na 2 metrowym ekranie to mistrzowska jazda. Przyznam że filmu w całości chyba żadnego nie widziałem z cyfrowej platformy, tylko jakieś kawałki.Zresztą to upskalowanie nie jest rewelacyjne, moje denony potrafią podać sygnał z dvd też upskalowany ale w lepszej jakości, dlatego nie walcze o to HBO HD.
Audycje sportowe są nagrywane w HD i tak puszczane - jakość świetna i to mi wystarcza.
Natomiast co do pytania , to tuner obsługuje napisy, przynajmniej tak ma opisanego pilota, jednak nigdy nie miałem okazji sprawdzić tego w akcji.
Załączniki
DSC01527.JPG
(53.2 KiB) Pobrane 1234 razy
2.0: MARANTZ PM8003, ONIX DAC 25-A, Kuzma Stabi, Dynavector 10X5, Sonneteer's Sedley, B&W CDM1NT, Bi-w. Klotz LSCF440, Kino i m.ch.: MARANTZ SR7012, Oppo 103EU, KEF PSW1000.2, 9x Canton Plus + sub, Epson TW6600, LG OLED55B7V
Avatar użytkownika
hit
Ekspert
Ekspert
 
Posty: 2925
Dołączył(a): sobota, 7 maja 2005, 17:04
Lokalizacja: Podbeskidzie, B-B

Postprzez skalmen sobota, 28 mar 2009, 22:40

Witam kolegów
dawno nic nie pisałem bo zmieniałem lokum i przygotowywałem nwy pokoik pod kino domowe, nadszedł w koncu ten czas że moge wam pokazac co wymodziem, mam jescze problem z pogłosem , ale zamówiie wkrótce pułapki basowe i ekranik akustyczny to powinno byc duzo lepiej akustycznie, ale filmy oglada sie kozacko i dzwięk kinowy jest naprawde niezle
Załączniki
picresized_1238283135_DSCN3069.jpg
(90.54 KiB) Pobrane 154 razy
skalmen
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): piątek, 12 sie 2005, 22:18
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez skalmen poniedziałek, 30 mar 2009, 11:28

no to może teraz się uda wkleic te zdjecka
Załączniki
a6c1c13f1f00f829med.jpg
a6c1c13f1f00f829med.jpg (29.7 KiB) Przeglądane 8411 razy
f661e2aaf495f780med.jpg
f661e2aaf495f780med.jpg (38.92 KiB) Przeglądane 8411 razy
910d3b075d7f0065med.jpg
910d3b075d7f0065med.jpg (39 KiB) Przeglądane 8411 razy
skalmen
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): piątek, 12 sie 2005, 22:18
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez skalmen poniedziałek, 30 mar 2009, 11:31

i dalej
Załączniki
9f83c4fbb85ed83dmed.jpg
9f83c4fbb85ed83dmed.jpg (20.77 KiB) Przeglądane 8410 razy
6e36b9ca5abc5d16med.jpg
6e36b9ca5abc5d16med.jpg (37.24 KiB) Przeglądane 8410 razy
skalmen
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): piątek, 12 sie 2005, 22:18
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez skalmen poniedziałek, 30 mar 2009, 11:34

i dwa zdjeckia z batmana bluray Dark Knight
Załączniki
dcc52ccf6342ad85m.jpg
i jeszcze ekrasnik na sucho
dcc52ccf6342ad85m.jpg (3.98 KiB) Przeglądane 8409 razy
1d5aaa718fec75bfmed.jpg
1d5aaa718fec75bfmed.jpg (26.02 KiB) Przeglądane 8409 razy
skalmen
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): piątek, 12 sie 2005, 22:18
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez wolf poniedziałek, 30 mar 2009, 12:02

Te płyty pod telewizorem to element ozdobny czy wytłumiający? Fajnie wygląda, a centralny nie jest za nisko? No to teraz zrób ładny szkic pokoju + zdjęcia i we właściwym wątku umieść :-)
głośniki 5xJBLES30+subJBLES150 zasilane przez ONKYOTX-NR807, sygnał podaje SONYBDPS373, kino zdemontowane i czeka...
Avatar użytkownika
wolf
Audiophilus Aureus
Audiophilus Aureus
 
Posty: 3770
Dołączył(a): środa, 20 kwi 2005, 11:50
Lokalizacja: Legnica

Postprzez skalmen poniedziałek, 30 mar 2009, 12:28

płyty to jedno i drugie od razu, właśnie sie zastanawiałem gdzie je wrzucic, ale itak na razie mam tam troche pogłosu, zamówiłem pułapki basowe w rogi pokoju i mysle nad jakims parawanem zeby oddzielic salon od kuchni, zrobie szkic całego pomieszczenia to moze troche pomożecie w ustawieniu ustrojów , bo na razie to muza brzmoi średnio, flimy sa ok, najgorzsej że małzonka nie chce sie zgodzic na jakikolwiek nowe modyfikacje, ale mysle że w koncu się złamie, zastanawiam sie też czy płyty marmurowe pod kolumny zdyscypinuja mi bardziej bas bo troche płynie po pomieszczeniu, moze cwercwałki jako pułapki basowe w kątach wystarczą?
skalmen
Dyskutant
Dyskutant
 
Posty: 320
Dołączył(a): piątek, 12 sie 2005, 22:18
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez wolf poniedziałek, 30 mar 2009, 14:05

skalmen napisał(a):zrobie szkic całego pomieszczenia to moze troche pomożecie w ustawieniu ustrojów

I zakładaj wątek tutaj
http://www.superaudio.pl/phpBB2/viewforum.php?f=22
najgorzsej że małzonka nie chce sie zgodzic na jakikolwiek nowe modyfikacje,

Na standrdowe koszmarki audiofilskie. Ale jak pokombinujesz coś ładnego to myślę że się zgodzi ;-)

mysle nad jakims parawanem zeby oddzielic salon od kuchni

A jak wygląda u Ciebie sufit na połączeniou kuchni i pokoju?
głośniki 5xJBLES30+subJBLES150 zasilane przez ONKYOTX-NR807, sygnał podaje SONYBDPS373, kino zdemontowane i czeka...
Avatar użytkownika
wolf
Audiophilus Aureus
Audiophilus Aureus
 
Posty: 3770
Dołączył(a): środa, 20 kwi 2005, 11:50
Lokalizacja: Legnica

Postprzez wolf niedziela, 27 wrz 2009, 13:12

No cóż w końcu się stało :( Padła żarówka w moim HC910. Była dzielna do samego końca. Dopiero ostanie godziny życia przestała dawać radę. Pytanie:
warto wymieniać żarówkę czy rozejrzeć się za nowym projektorem?
głośniki 5xJBLES30+subJBLES150 zasilane przez ONKYOTX-NR807, sygnał podaje SONYBDPS373, kino zdemontowane i czeka...
Avatar użytkownika
wolf
Audiophilus Aureus
Audiophilus Aureus
 
Posty: 3770
Dołączył(a): środa, 20 kwi 2005, 11:50
Lokalizacja: Legnica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wizja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

 
RocketTheme Joomla Templates

Kto przegląda forum

Forum przegląda 2 użytkowników :: 0 zidentyfikowanych, 0 ukrytych i 2 gości (bazuje na użytkownikach aktywnych w ciągu ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników online (995) było poniedziałek, 11 lip 2016, 18:54

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości